top of page

100% natuurlijk, gecertificeerd en gepatenteerd  

Schermafbeelding 2021-10-13 om 16.14_edited.png

Wat is vitamine D, in welke voedingsmiddelen zit d vitamine?

Wat is vitamine D?
De aanwezigheid van vitamine D is erg belangrijk voor het opbouwen van gezonde botten en het behouden van de gezondheid van de botten. Dit komt voornamelijk omdat calcium (het primaire bestanddeel van bot) alleen door het lichaam wordt opgenomen in aanwezigheid van vitamine D. Vitamine D wordt in het lichaam geproduceerd wanneer zonlicht een chemische stof in de huid omzet in een actieve vorm van vitamine (calciferol).

De hoeveelheid vitamine D die je aanmaakt kan variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen, de huidpigmentatie, de woonplaats en levensstijl kan de vitamine D-productie afnemen of geheel ontbreken. 

Hoe krijg ik vitamine D binnen?
Blootstelling aan de zon is voor de meeste mensen een gemakkelijke en veilige manier om vitamine D binnen te krijgen. Het 2-3 keer per week blootstellen van handen, gezicht, armen en benen aan zonlicht duurt ongeveer een kwart van de tijd die een milde ziekte nodig heeft om zich te ontwikkelen. Te veel blootstelling aan de zon heeft ook negatieve effecten omdat de blootstellingstijd afhankelijk is van leeftijd, huidtype, seizoen, tijdstip van de dag.

Rekenvoorbeeld: slechts 6 dagen blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème kan 49 dagen zonder blootstelling aan de zon goedmaken. Lichaamsvet slaat overtollig vitamine D op in vet en geeft het weer af wanneer dat nodig is.

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. Vitamine D wordt geproduceerd als gevolg van sommige metabolische processen die plaatsvinden na contact van ultraviolette stralen met de huid. Om deze reden kan voldoende vitamine D worden aangemaakt door elke dag 20 tot 30 minuten te zonnebaden, met het gezicht en de armen open, afhankelijk van de stand van de zon (de meest ideale uren: 11.00-15.00 uur).

Wat is het ideale vitamine D-niveau?
De meeste mensen die niet aan regelmatig zonlicht worden blootgesteld, hebben moeite met het opnemen van vitamine D. Daarom zal het gunstig zijn om de gezondheid van de botten te ondersteunen met multivitaminen die vitamine D bevatten.


De aanbevolen dagelijkse vitamine D is;
400 voor kinderen tot 12 maanden
1-70 jaar oud 600 IE
Het zweeft rond de 800 UI voor mensen ouder dan 70.
Maar ouderen lopen risico op vitamine D-tekort. Omdat ze minder tijd in de zon doorbrengen, heeft hun huid minder receptoren die zonlicht omzetten in vitamine D, kunnen ze mogelijk niet genoeg vitamine D uit voedsel halen en kan hun opname problematisch zijn.

Zonder vitamine D kunnen botten zacht, dun en broos worden. Onvoldoende vitamine D wordt ook in verband gebracht met osteoporose en sommige vormen van kanker. Als u geen vitamine D binnenkrijgt uit zonlicht en bepaalde voedselbronnen, heeft u mogelijk vitamine D-supplementen nodig. Het nemen van vitamine D-supplementen met een vetbevattende voeding zorgt voor een betere opname.

Aanbevolen producten met 100% Natuurlijke Vitaminen & Mineralen